EN FAZLA YEDİ BUÇUK SAAT VEYA DAHA AZ ÇALIŞILMASI GEREKEN MESLEKLER
Sağlık kuralları bakımından günde azami yedi buçuk saat veya daha az çalışılması gereken işler hakkındaki Yönetmelik 16.07.2013 tarihli ve 28709 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Aynı tarihte yürürlüğe giren yönetmeliğin amacı ise Yönetmelikte belirtilen işlerde çalışanların, çalışabilecekleri azami çalışma sürelerini düzenlemektir.
Yönetmeliğin 4. Maddesinde günde azami yedi buçuk saat çalışılabilecek işler şu şekilde sıralanmıştır:
- Kurşun ve arsenik işleri,
- Cam sanayii işleri,
- Cıva sanayii işleri,
- Çimento sanayii işleri,
- Kok fabrikalarıyla termik santrallerdeki işler,
- Çinko sanayii işleri,
- Bakır sanayii işleri,
- Alüminyum sanayii işleri,
- Demir ve çelik sanayii işleri,
- Döküm sanayii işleri,
- Kaplamacılık işleri,
- Karpit sanayii işleri,
- Asit sanayii işleri,
- Akümülatör sanayii işleri,
- Kaynak işleri
- Madenlere su verme işleri,
- Kauçuk işlenmesi işleri,
- Yer altı işleri,
- Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler,
- Gürültülü işler,
- Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler,
- Pnömokonyoz yapan tozlu işler, ş) Tarım ilaçları
Günde yedi buçuk saatten daha az çalışılması gereken işler de Yönetmeliğin 5. Maddesine göre; su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler, cıva işleri, kurşun işleri, karbon sülfür işleri ve insektisitlerdir.
Yönetmeliğin 6. ve 7. Maddesi gereğince, yukarıda belirtilen işlerde çalışanlar, günlük azami iş sürelerinden sonra diğer herhangi bir işte çalıştırılamayacak ve fazla çalışma da yapılamayacaktır.
Ayrıca, bu Yönetmeliğin kapsamına dahil olan işlerden herhangi birinin veya birkaçının sürekli olarak yapıldığı işyeri işverenleri, bu işlerin çeşit ve niteliklerini, yapılma zamanlarını, anılan işlerde çalışanların erkek ve kadınlar ayrı ayrı gösterilmek suretiyle sayılarını, işe başlamadan önce işin yürütüldüğü yerin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne yazılı olarak bildirmekle yükümlüdürler.
Yalnız bu bildirim yükümlülüğü Yönetmeliğin 11. Maddesi gereğince, Yönetmeliğin Yayım tarihinden üç (3) ay sonra yürürlüğe girecektir.
İşyerlerinde yapılan işlerin azami yedi buçuk saat veya daha az çalışılması gereken işlerden olup olmadığına dair itirazlar ile bu Yönetmelikte yer almayan işlere ilişkin başvurular ise kullanılan maddelerin özellikleri,uygulanan teknoloji ve alınan teknik ve idari toplu koruma önlemleri de göz önünde bulundurularak ve Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karara bağlanacaktır.
Konu ile ilgili olarak Hukuk Büromuz tüm diğer hukuki hususlarda olduğu gibi yardımcı olabilecektir.